Odata
cu venirea caldurii, organismul nostru are nevoie de o hidratare suplimentara,
care sa refaca pierderile accentuate de apa si minerale, prin transpiratie,
aparute ca un mecanism de adaptare impotriva temperaturilor crescute.
Este important de stiut ca bauturile energizante, cafeaua, bauturile carbogazoase, sucurile din comert si alcoolul, nu reprezinta optiuni sanatoase, ele de fapt accentueaza deshidratarea. De aceea, in perioada verii, este bine sa consumam din belsug apa minerala si ceaiuri.
Ceaiul ne hidrateaza si este un izvor natural de
vitamine, minerale si antioxidanti. Acesta are efect tonic si energizant si ne
apara de efectul nociv al radicalilor liberi.
Ceaiul extras din frunzele de Camellia sinensis,
respectiv ceaiul alb, verde, galben si cel negru contine concentratii diferite
de cafeina. De exemplu, ceaiul negru are o concentratie ridicata de 45-60 de
miligrame de cafeina intr-o ceasca iar ceaiul verde are aproximativ 5-30 de
miligrame. Concentratia de cafeina depinde si de timpul de infuzare, in general
este bine sa se lase la infuzat 3-4 minute.
Se pot bea 1-3 cani de ceai pe zi, in prima
parte a zilei. Putem consuma ceai verde cu adaos de suc de lamaie, mandarine,
portocale sau cubulete de gheata cu fructe sau ceai verde cu o frunzulita de
menta.
Exista si alte ceaiuri care au efecte tonice
asupra sistemului nervos, ne dinamizeaza si ne energizeaza. Este vorba de
ceaiul de rozmarin, guarana, ginseng, cicoare, iasomie sau de ceaiul Mate.
O
alta sursa ideala de hidratare este reprezentat de ceaiurile de fructe (fructe
de padure, capsuni si fragi, afine, zmeura, lamai, caise sau fructe exotice)
sunt tonice, vitaminizante, energizante si foarte placute la gust, motiv pentru
care sunt o sursa de hidratare ideala pentru zilele caniculare. Acestea nu contin
cofeina si pot fi baute in orice moment al zilei, inclusiv de copii. Se poate
adauga o lingurita de miere, eventual gheata si lamaie, pentru a obtine un gust
mai placut.
Articol
publicat pe acasa.ro
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu